Meny Stäng

Vad kan en tandläkare hjälpa dig med

Att gå till tandläkaren regelbundet vet de flesta att man borde, men alla gör dessvärre inte det och det kan resultera i att man får hål i tänderna, tandsten och plack. Det kan man dock åtgärda hos tandläkaren med en del olika behandlingar som de erbjuder. Att laga hål kan man exempelvis göra genom att borra och fylla igen hålet. Man kan också få göra en så kallad rotfyllning beroende på hur stort hålet är, samt hur länge man har gått med hålet. Att ha tandvärk är inte roligt, som nog de flesta är medvetna om. Det är därför bra och viktigt att besöka tandläkaren med jämna mellanrum. En av Stockholms främsta privata tandläkarpraktiker är solnadental.se. Hos tandläkaren blir tänder och tandkött kontrollerat och de kontrollerar om det är hål på väg. Dessutom känner man sig väldigt fräsch i munnen efter man besökt tandläkaren då de ofta spolar och rengör tänder och tandkött.

Tandsten

När man har tandsten erbjuder tandläkaren en så kallad tandstensbehandling. Tandsten kan vara både obehagligt och resultera i hål i tänderna. Tandsten uppkommer när man slarvar med tandborstningen, samt vid intag av viss mat och dryck. Även tobak kan resultera i att man får tandsten. Hos tandläkaren skrapar de bort tandstenen och spolar rent. Det kan kännas obehagligt och konstigt, men efteråt känner man hur tandstenen har avlägsnats. Tandsten är ett vanligt fenomen och kommer ofta tillbaka. Det är därför bra att besöka tandläkaren då och då för att skrapa tänderna fler gånger.

Tandborttagning

Ibland kan hålet i tanden varat så länge att man måste avlägsna tanden helt. Då tar tandläkaren helt enkelt bort tanden och ersätter den med en syntetisk tand. Man klarar sig utan sina egna tänder, men att avlossa en tand kan göra både ont och bli dyrt. Dessutom kan det leda till infektioner och göra mycket ont. När tandläkaren avlägsnar tanden får man oftast en bedövning och när den har börjat verka, vilket ofta sker relativt snabbt så avlägsnar tandläkaren tanden med en tång, och ersätter med den syntetiska tanden.

Tandblekning

I många fall går man till tandläkaren för att göra kontroll, laga hål, eller dra ut tänder, men tandläkaren erbjuder även något som kallas för tandblekning. Med tandblekning innebär det helt enkelt att man bleker tänderna. Idag förtär man mycket mat och dryck som kan ge missfärgning på tänderna, även om man håller tänderna rena med regelbunden tandborstning. Då kan man alltså gå till tandläkaren och bleka tänderna, för att få vitare tänder.